Egy fodrász, kozmetikai, műköröm, lábápolási üzlet nyitáshoz milyen engedélyek kellenek?

Vállalkozási formát kell választani, ami lehet egyéni vagy társas vállalkozás. Vállalkozói igazolványt az önkormányzat okmányirodájában lehet kiváltani. Társas vállalkozást ügyvédi közreműködéssel a cégbíróságon be kell jegyeztetni.

A 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről a következő képesítéseket írja elő:

 • Aktuális divatirányzatnak, alkalomnak megfelelő frizura és hajszín készítése
  Fodrász
  OKJ 33 815 01 1000 00 00
 • Kéz- és lábápolás, műkörömépítés
  Kéz- és lábápoló, műkörömépítő
  OKJ 33 815 02 0000 00 00
 • Az egészséges test és bőr kozmetikai célú kezelése, ápolása, masszírozása, szépséghibáinak megszüntetése. Elektromos kezelések, szőrtelenítés, tartós make-up (tetoválás)
  Kozmetikus
  OKJ 52 815 01 0000 00 00

A fodrász-, a kozmetikus- és a lábápolóipar, valamint a körükbe tartozó tevékenységek folytatásának közegészségügyi szabályairól szóló 6/1969. (IX. 4.) EüM rendeletet 2008. Január 1.-től hatályon kívül helyezték, de új rendelkezés nélkül továbbra is irányadó abban, milyen feltételeknek kell megfelelni a tevékenység folytatásához használt üzlethelyiségnek.

A fodrász-, a kozmetikus- és a lábápolóipari tevékenység nem bejelentés köteles, nem feltétel az üzlethelyiség.

A kozmetikai termékek biztonságosságáról, közegészségügyi ellenőrzéséről szóló 40/2001. (XI.23.) EüM rendelet 3-4. és 6.-7. mellékletében nem szereplő anyag kozmetikai célú felhasználásához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) engedélye szükséges.

Kozmetikai terméknek minősül minden olyan anyag vagy készítmény, amely az emberi testtel külsőleg vagy a fogakkal vagy a szájüreg nyálkahártyájával érintkezésbe kerül elsődlegesen azzal a céllal, hogy azokat tisztítsa, illatosítsa, védje, ápolja, megjelenését megváltoztassa, illetve kiküszöbölje a kellemetlen szagot.