Háziszappan, kézműves szappan készítése otthon hideg eljárással

Szappan az egyik legrégebbi tisztitószer. Több ezer éve ismert. Előállítása természetesen sokat változott az idők folyamán. Az ókorban már ismert volt a mosodás foglalkozás.

Szerencsére nekünk sokkal könnyebb dolgunk lesz, még akkor is, ha sajátkezüleg akarunk szappant készíteni. Nem kell fahamuból többszöri átmosással hamuzsir készítenünk, hogy később szappanfőzéshez alapanyagot nyerjünk. A jobb alapanyoknak köszönhetően hideg eljárással is kítűnő szappanokat készíthetünk.

A hideg eljárás egyszerűbb, mint a lekvárfőzés fárasztó művelete. Lényegében zsíradékot megolvasztjuk és lúggal összekeverjük. A meginduló kémiai reakció eredménye a szappan. A kémiai reakció miatt az alapanyagok arányait a kémiai reakció pontosan meghatározza. Érthető okokból nem szeretnénk, ha veszélyes lúg maradna a szappanunkban. Fontos tehát az alapanyagok pontos mérése és a receptben megadott mennyiségek betartása.

A szappanészítés során maró lúggal kell dolgozni ezért a védőfelszerelés, az anyag gondos kezelése és receptben megadott lépések és azok sorrendjének betartása rendkívül fontos a saját és környezetünk épsége érdekében. A kémiai folyamat egyes szakaszaiban erős a hőfejlődés, ezért a hőmérsékletet folyamatosan ellenőrizzük!

Házi szappankészítést a gyakorlatban

Hagyományos szappan készítése.

Szappan készítés haladóknak.

Levendulás szappan készítése.

A szappan színezése.

Szappan variációk, költemények.

További variációk otthon.

Szappan olajból házilag.

Mentás szappan, spirulinás szappan, rózsaszín agyag szappan

sárgarépás szappan, csalános szappan, csokoládés szappan, csipkebogyós szappan, levendulás szappan, dióleveles szappan, zabpelyhes szappan, szőlőmag olajos szappan, avokádós szappan, sószappan.

Szappan kisüzem.

Szappan marketing.