Új élelmiszer forgalomba hozatal engedélyezése

Amennyiben az adott élelmiszerről megállapítható, hogy új élelmiszernek kell tekinteni, a 258/97/EK előírásainak megfelelően biztonsági értékelésnek kell alávetni az anyagot. Az engedélyezést az adott élelmiszer, vagy élelmiszer-összetevő gyártója vagy forgalmazója kérheti az illetékes brüsszeli bizottságtól azon ország kompetens hatóságán keresztül, ahol először kívánja piacra helyezni a terméket. A kérvényezőnek jelentős információ-halmazt kell benyújtania a hatóság felé, mellyel bizonyítani tudja az adott anyag biztonságosságát. A 97/618/EK bizottsági ajánlás pontosan megadja, hogy mely adatokat, információkat, és milyen formában kell a kérvényező által benyújtandó dokumentációnak tartalmaznia ahhoz, hogy a biztonsági értékelés elvégezhető legyen. Az ajánlás számos fogalmat is tisztáz, amely segíti a kérvényezőt a 258/97/EK joganyag értelmezésében és a dokumentációs dosszié összeállításában.

Az új élelmiszer forgalmazásának engedélyezése bizonyos feltételek mellett egyszerűsített, a 258/97/EK rendeletben notifikációnak nevezett eljárással is megvalósítható. Ekkor az adott forgalmazni kívánt élelmiszer, vagy élelmiszer-összetevő bizonyítható módon egyenértékű egy más, létező, azaz legálisan forgalmazott, vagy engedélyezett termékkel összetételében, táplálkozási értékében, metabolizmusában, a javasolt fogyasztási mennyiséget, valamint a nem-kívánatos komponensek mennyiségét illetően. A lényegi azonosság (substantially equivalence) igazolására tudományosan alátámasztott bizonyítékok, általánosan elfogadott nézetek, vagy valamely tagállami kompetens hatóság által kibocsátott szakvélemény szolgálhat. A notifikációs eljáráshoz szükséges tudományos adatokat a kérelmezőnek (az élelmiszer gyártójának vagy forgalmazójának) kell összegyűjteni, a szakvélemény bármely tagállam kompetens hatósága elkészítheti.

A 2003. évi LXXXII. törvény 8. § (1) bekezdése szerint az új élelmiszer forgalomba hozatalának engedélyezését a 258/97/EK 4. cikke értelmében a gyártónak, vagy a forgalmazónak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál kell kérvényeznie. A kérelem elsődleges értékelését az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet szakvéleménye alapján a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal végzi.

Terméket hozna forgalomba? Ne töltse tovább idejét kereséssel! A hivatalos eljárásokat, termék dokumentáció elkészítését, gyakorlott szakértőinkkel átvállaljuk Öntől! Hívjon okostelefonról

Égészségügyi engedéllyel forgalmazható élelmiszerek

A 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott termékkörök szerinti azon élelmiszerek, amelyek kiskereskedelmi forgalomba hozatala a 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet alapján kizárólag a járási állategészségügyi hivatal külön engedélyével történhet

 • Hús- és hentesáru (friss hús)
 • Hal (friss halászati termék, az élő hal kivételével)
 • Tej, tejtermék (nyerstej, valamint a hűtést igénylő tej és tejtermék)
 • Meleg, hideg étel (az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény Mellékletének 71. pontjában meghatározott vendéglátó-ipari termék, az italok kivételével)
 • Cukrászati készítmény, édesipari termék (azon hűtést igénylő cukrászati készítmények, amelyek forgalomba hozatala az előállítás helyén, illetve házhoz szállítással történik, a végső fogyasztó részére)
 • Egyéb élelmiszer (békacomb, élő kagyló, élő tüskésbőrű, tengeri csiga)

A 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet szabályait nem kell alkalmazni

 • a magánháztartásban előállított, saját fogyasztásra szánt élelmiszerekre.
 • kistermelői élelmiszer-termelésre, -előállításra és értékesítésre,
 • lőtt vadból származó termékeknek a vadászatra jogosult által történő értékesítésére,
 • az étkezési célra forgalomba hozott vadon termő gombákra,
 • szőlészeti és borászati üzemek működésének engedélyezésére,
 • borászati termékek forgalomba hozatalának engedélyezésére.