Új élelmiszer forgalomba hozatal engedélyezése

Amennyiben az adott élelmiszerről megállapítható, hogy új élelmiszernek kell tekinteni, a 258/97/EK előírásainak megfelelően biztonsági értékelésnek kell alávetni az anyagot. Az engedélyezést az adott élelmiszer, vagy élelmiszer-összetevő gyártója vagy forgalmazója kérheti az illetékes brüsszeli bizottságtól azon ország kompetens hatóságán keresztül, ahol először kívánja piacra helyezni a terméket. A kérvényezőnek jelentős információ-halmazt kell benyújtania a hatóság felé, mellyel bizonyítani tudja az adott anyag biztonságosságát. A 97/618/EC bizottsági ajánlás pontosan megadja, hogy mely adatokat, információkat, és milyen formában kell a kérvényező által benyújtandó dokumentációnak tartalmaznia ahhoz, hogy a biztonsági értékelés elvégezhető legyen. Az ajánlás számos fogalmat is tisztáz, amely segíti a kérvényezőt a 258/97/EK joganyag ér://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1997R0258:20090807:HU:PDFtelmezésében és a dokumentációs dosszié összeállításában.

Az új élelmiszer forgalmazásának engedélyezése bizonyos feltételek mellett egyszerűsített, a 258/97/EK rendeletben notifikációnak nevezett eljárással is megvalósítható. Ekkor az adott forgalmazni kívánt élelmiszer, vagy élelmiszer-összetevő bizonyítható módon egyenértékű egy más, létező, azaz legálisan forgalmazott, vagy engedélyezett termékkel összetételében, táplálkozási értékében, metabolizmusában, a javasolt fogyasztási mennyiséget, valamint a nem-kívánatos komponensek mennyiségét illetően. A lényegi azonosság (substantially equivalence) igazolására tudományosan alátámasztott bizonyítékok, általánosan elfogadott nézetek, vagy valamely tagállami kompetens hatóság által kibocsátott szakvélemény szolgálhat. A notifikációs eljáráshoz szükséges tudományos adatokat a kérelmezőnek (az élelmiszer gyártójának vagy forgalmazójának) kell összegyűjteni, a szakvélemény bármely tagállam kompetens hatósága elkészítheti.

A 2003. évi LXXXII. törvény 8. § (1) bekezdése szerint az új élelmiszer forgalomba hozatalának engedélyezését a 258/97/EK 4. cikke értelmében a gyártónak, vagy a forgalmazónak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál kell kérvényeznie. A kérelem elsődleges értékelését az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet szakvéleménye alapján a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal végzi.

Terméket hozna forgalomba? Ne töltse tovább idejét kereséssel! A hivatalos eljárásokat, termék dokumentáció elkészítését, gyakorlott szakértőinkkel átvállaljuk Öntől! Hívjon okostelefonról

Az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállítása és forgalomba hozatala

A 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott termékkörök szerinti azon élelmiszerek, amelyek kiskereskedelmi forgalomba hozatala a 20/2021. (V. 17.) AM rendelet alapján a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél (kereskedelmi hatóságnál) tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.

Nem változott, hogy a jegyző a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. Kormányrendelet 6. § (2a) bekezdés b) pontja szerint a bejelentétát a nyilvántartásba vételt követően a nyilvántartási számmal együtt elektronikusan megküldi az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalnak. A bejelentésről tehát az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a jegyző által értesül.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok természetesen a jövőben is bármikor, előzetes bejelentés nélkül tarthatnak kockázat alapú ellenőrzést az egységekben, hogy megvizsgálják, teljesülnek-e az adott tevékenységre vonatkozó EU és nemzeti jogszabályokban leírt feltételek.


"